Components of Business Model
1.
Core Strategy
a)
Business Mission
-
Menyediakan dan membekalkan
pelbagai jenis sate ( cth:ayam, daging, kambing, rusa, arnab dll)
-
Menjadi peneraju makanan
tradisional melayu
b)
Product/Market Scope
-
Produk – sate
c)
Basis for differentiation
-
Pilihan sate yang pelbagai
-
Kuah Sate
-
Menyediakan sate sejuk beku
-
Banyak cawangan
2.
Strategy Resources
a)
Core Competencies
-
Resipi perapan sate yang
berbeza dari sate lain.
b)
Strategic assets
-
Mempunyai banyak cawangan –
lokasi yang sangat strategic (cthnya R&R)
-
Jenama yang dikenali ramai.
-
Menyediakan servis katering
-
Membekalkan sate sejuk beku
kepada pengusaha lain ( cth :hotel)
3.
Partnership Network
-
Pembekalan daging
4.
Customer Interface
a)
Target Customer
-
Penggemar-penggemar sate
-
Individu atau organisasi yang
ingin mengadakan jamuan kecil atau besar ( Cth : jamuan hari raya)
b)
Fulfillment and Support
-
Membuka banyak cawangan
-
Menyediakan sate sejuk beku
-
Membuat penghantaran untuk
tempahan yang banyak
-
Mempunyai bilangan pekerja yang
ramai.
c)
Structure
-
Menjual dengan harga yang
bersesuaian dengan kualiti produk
-
Pembayaran menggunakan cash
atau credit card.
No comments:
Post a Comment