Saturday, 27 December 2014

Business Model - Sate Kajang Hj. Samuri

Components of Business Model


1.       Core Strategy

a)      Business Mission
-          Menyediakan dan membekalkan pelbagai jenis sate ( cth:ayam, daging, kambing, rusa, arnab dll)
-          Menjadi peneraju makanan tradisional melayu

b)      Product/Market Scope
-          Produk – sate

c)       Basis for differentiation
-          Pilihan sate yang pelbagai
-          Kuah Sate
-          Menyediakan sate sejuk beku
-          Banyak cawangan

2.       Strategy Resources

a)      Core Competencies
-          Resipi perapan sate yang berbeza dari sate lain.

b)      Strategic assets
-          Mempunyai banyak cawangan – lokasi yang sangat strategic (cthnya R&R)
-          Jenama yang dikenali ramai.
-          Menyediakan servis katering
-          Membekalkan sate sejuk beku kepada pengusaha lain ( cth :hotel)



3.       Partnership Network
-          Pembekalan daging

4.       Customer Interface

a)      Target Customer
-          Penggemar-penggemar sate
-          Individu atau organisasi yang ingin mengadakan jamuan kecil atau besar ( Cth : jamuan hari raya)

b)      Fulfillment and Support
-          Membuka banyak cawangan
-          Menyediakan sate sejuk beku
-          Membuat penghantaran untuk tempahan yang banyak
-          Mempunyai bilangan pekerja yang ramai.

c)       Structure
-          Menjual dengan harga yang bersesuaian dengan kualiti produk

-          Pembayaran menggunakan cash atau credit card. 

No comments:

Post a Comment